De regelgeving rondom het inhuren van ZZP’ers is nu geregeld via de wet DBA. Er is een wetsvoorstel, die verduidelijking moet bieden wanneer als werknemer gewerkt moet worden en wanneer als ZZP’er gewerkt kan worden. Deze wet kan dus vergaande gevolgen hebben als je werkzaam bent als ZZP’er of regelmatig ZZP’ers inhuurt. Deze nieuwe conceptwet zal van toepassing zijn op alle ZZP’ers in alle sectoren. Er is inmiddels inzage mogelijk in het wetsvoorstel en daarbij is het ook mogelijk om op het wetsvoorstel anoniem feedback te geven.

Samengevat stelt deze nieuwe wet het volgende:

  1. Verricht de ZZP’er werkzaamheden die ‘ingebed’ zijn binnen de (kern)activiteiten van de organisatie? Dan is de kans op een dienstverband groot.
  2. Wordt de ZZP’er aangestuurd tijdens de werkzaamheden? Dan is de kans op een dienstverband groot.

Wanneer er sprake is van punt A en B, dan is er volgens de nieuwe wetgeving in ieder geval sprake van een dienstverband.

Wanneer er ruimte is voor ondernemerschap binnen de opdracht en de eerder genoemde inbedding en aansturing wordt verdrongen doordat de ZZP’er ondernemerschap kan tonen binnen de opdracht, dan is er kans dat er geen sprake is van een dienstverband.

Bij bovengenoemde punten komt de status van ZZP’er als ondernemer niet meer terug, dit zal dan ook niet meer meegenomen worden in de beoordeling van de arbeidsrelatie.

Heeft u vragen over de verschillen tussen een werknemer en een ZZP’er? Neem dan contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag verder.