Home » Actueel

Actueel

Veilig ondernemen begint bij Ikas

Belangrijke wijziging in de verzekering van werkmaterieel

Belangrijke wijziging in de verzekering van werkmaterieel

Recentelijk zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de verzekeringen van werkmaterieel in Nederland. Vanaf 2024 is het verplicht om elk rijdend werkmaterieel, zoals heftrucks en elektrische palletwagens, te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), ongeacht waar het voertuig wordt gebruikt. De wijziging is ingevoerd om de veiligheid te waarborgen en de aansprakelijkheid bij ongevallen te dekken.

Lees meer
Een dodelijk arbeidsongeval en dan…

Een dodelijk arbeidsongeval en dan…

In 2023 vielen er als gevolg van een arbeidsongeval 40 doden te betreuren. We hopen natuurlijk dat het nooit plaatsvindt, maar wanneer er sprake is van een dodelijk arbeidsongeval, is het goed om te weten wat er daarna moet gebeuren.

Lees meer
Aanpak van mentale gezondheid

Aanpak van mentale gezondheid

Gelukkig krijgt de aanpak van de mentale gezondheid van werknemers op de werkplek steeds meer een belangrijkere rol. Een constructieve aanpak en verbetering van de mentale gezondheid van werknemers is van groot belang.

Lees meer
Week van de RI&E

Week van de RI&E

De “Week van de RI&E” (Risico-Inventarisatie & -Evaluatie) was een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland en gericht op het belang van het inventariseren en evalueren van risico’s op de werkvloer. Tijdens deze week worden verschillende activiteiten georganiseerd om bewustwording te creëren rondom veiligheid en gezondheid op het werk. Het Ministerie van SZW stopt met organisatie Week van de RI&E. Desalniettemin willen wij toch aandacht besteden voor het belang van de RI&E.

Lees meer
Toevoeging van vijf gevaarlijke stoffen aan kandidatenlijst

Toevoeging van vijf gevaarlijke stoffen aan kandidatenlijst

De European Chemicals Agency (ECHA) heeft vijf nieuwe chemische stoffen toegevoegd aan de kandidatenlijst van zeer zorgwekkende stoffen. Deze stoffen zijn opgenomen omdat ze een potentieel gevaar vormen. Bedrijven die deze stoffen gebruiken, hebben een wettelijke verplichting om deze stoffen op te nemen op hun kandidatenlijst.

Lees meer
Wat is de ISO 27001 certificering?

Wat is de ISO 27001 certificering?

De ISO 27001 is de internationale standaard op het gebied van informatiebeveiliging binnen de managementsysteem. Net zoals wij dit kennen als de ISO 9001 kwaliteit en de ISO 45001 veiligheid. Deze norm wordt gepubliceerd door de International Organization for Standardization en biedt een kader voor organisaties om een informatieveiligheidsmanagementsysteem op te zetten, te implementeren, te onderhouden en continue te verbeteren.

Lees meer
Het herkennen van een hartaanval

Het herkennen van een hartaanval

Tijdens de uitvoering van ons werk of door drukte in het algemeen, staan we misschien niet vaak genoeg bij stil bij onze eigen gezondheid. Signalen worden niet opgemerkt of zelfs genegeerd. Verwaarlozing van de gezondheid kan er zelfs toe leiden dat tekenen en/of symptomen van ernstige gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld een hartaanval, niet tijdig herkend worden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben.

Lees meer
Ontbreken van politiek gevoel?

Ontbreken van politiek gevoel?

De laatste tijd ben ik vanwege verschillende rollen/functies in contact gekomen met de lokale politiek. Voor mij persoonlijk een vrij nieuwe ervaring. Ik ben opgevoed met de regel dat als je mag stemmen, je dit ook moet gaan doen. Ga je niet dan is dat jouw eigen keuze, maar dan moet je naderhand ook niet klagen dat je het niet eens bent met bepaalde keuzes die gemaakt zijn. Verder zul je je moeten verdiepen in de politiek wanneer je gaat stemmen. Dus bij iedere naderende verkiezing heb ik dit altijd trouw gedaan.

Lees meer
Dag van de Stagiair

Dag van de Stagiair

De Dag van de Stagiair is bij uitstek geschikt om de stagiair(s) in het bedrijf in het zonnetje te zetten. Echter, niet alleen de stagiair(s), ook de ondernemer die stageplaatsen aanbiedt kan extra exposure krijgen wanneer het bedrijf verkozen wordt tot stagebedrijf van het jaar. Ieder jaar zoeken veel (jonge) mensen een stageplaats om te leren, een bijdrage te leveren aan projecten, het opbouwen van ervaring en netwerken binnen het werkveld van hun opleiding. Wij zetten op de Dag van de Stagiair graag nog even op een rijtje welke stappen een stagiair maakt binnen het bedrijf.

Lees meer
Wat is een ATEX richtlijn?

Wat is een ATEX richtlijn?

De ATEX-richtlijn is een Europese richtlijn die staat voor “ATmosphere EXplosible”. De ATEX- richtlijn heeft betrekking op de bescherming van de werkomgeving tegen explosiegevaar. Dit kan van toepassing zijn in werkomgevingen waar ontvlambare gassen, dampen, nevels of brandbare stofwolken aanwezig kunnen. De richtlijn heeft als doel de veiligheid voor werknemers, die werken in een dergelijke omgeving, te beschermen. Hierbij wordt ook gekeken naar de risico’s en veiligheid van apparatuur en systemen die in deze omgeving worden gebruikt.

Lees meer