Bijna op iedere bouwplaats is het wel een punt van discussie; moet er een veiligheidshelm of een stootcap gedragen worden. Graag leggen wij de verschillen tussen deze twee persoonlijke beschermingsmiddelen uit.

Veiligheidshelm

De levensduur van een bouwhelm heeft te maken met het materiaal waarvan het is gemaakt. Afhankelijk van het soort materiaal hebben helmen gemiddeld een levensduur tussen de 5 en de 10 jaar. De uiterste gebruikstermijn van een helm staat in de binnenkant van de helm. Het is belangrijk deze termijn in de gaten te houden. Een werkplekinspectie is bijvoorbeeld een goed moment om dit te controleren. Na het verlopen van de levensduur gaat de werking van een veiligheidshelm drastisch achteruit. Het is daarnaast ook belangrijk om de veiligheidshelm zo min mogelijk bloot te stellen aan uv-straling. Deze straling zorgt voor een verharding van het materiaal waarvan de bouwhelm is gemaakt en verkort de maximale levensduur. Tegenwoordig zijn er zelfs al veiligheidshelmen verkrijgbaar welke zijn voorzien met een Uvicator sensor. Deze sensor maakt het mogelijk om de daadwerkelijke veroudering te zien.

Stootcap

Dit is een stoffen pet/cap waarin een harde schaal zit. Aan de buitenzijde is het niet zichtbaar dat u een stootcap draagt, doordat deze op een gewone pet lijkt. Door het dragen van een stootcap is het hoofd extra beschermd tegen stoten. De stootcap biedt dus alleen bescherming wanneer er geen gevaar is voor vallende voorwerpen, maar juist wanneer de drager van de stootcap zijn hoofd kan stoten.

De verschillen zijn dus duidelijk, daar waar er geen risico bestaat op vallende voorwerpen, maar juist op het stoten van het hoofd, biedt een stootcap voldoende bescherming. Op locaties waar ook het risico bestaat om blootgesteld te worden aan vallende voorwerpen zal een bouwhelm moeten worden gedragen. Het bepalen van het juiste persoonlijke beschermingsmiddel voor de uitvoering van de werkzaamheden zal moeten blijken uit de Taak Risico Analyse (TRA).

Wilt u meer weten over geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag.