Op bijna ieder project waar veiligheidsbrillen verplicht gedragen moeten worden, wordt hier toch niet altijd door iedereen gehoor aan gegeven. Vaak gehoorde argumenten om geen veiligheidsbril te dragen zijn: “mijn bril beslaat altijd”, “mijn bril zit niet lekker”, “ik heb mijn eigen bril al op, waarom moet ik dan nog een veiligheidsbril op”.  Reden genoeg om even stil te staan bij dit onderwerp en de noodzaak ervan te benoemen.  

Veiligheidsbrillen zijn er in verschillende soorten. Het doel is om de ogen te beschermen tegen weg springende deeltjes, stof en verblinding. Er zijn dan ook verschillende soorten brillen verkrijgbaar welke toepasbaar zijn tegen verschillende risico’s:

  • Veiligheidsbrillen; beschermt de ogen tegen mechanische, chemische of optische gevaren.
  • Overzetbrillen; kan over de eigen bril (op sterkte) worden gedragen.
  • Ruimzichtbrillen; sluit rondom de ogen volledig af en past meestal ook over een normale bril.
  • Lasbrillen; beschermt de ogen tegen infraroodstraling bij autogeen lassen.

Wanneer een bril beslaat, is vaak de pasvorm of kwaliteit van de bril niet goed.  Aanbevolen wordt  om niet te gaan voor een goedkope veiligheidsbril maar vooral goed te kijken naar het comfort voor de gebruiker. Draagt de werknemer vaak een veiligheidsbril? Er zijn ook veiligheidsbrillen op sterkte verkrijgbaar. De meeste opticiens kunnen deze specifieke veiligheidsbrillen gewoon leveren.

Heeft u vragen over het type veiligheidsbril dat gebruikt wordt op de werklocatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag