Gelukkig zien we steeds vaker dat bij werken op hoogte valbeveiliging wordt gedragen. Waar echter in de voorbereiding vaak niet of onvoldoende bij wordt stilgestaan is dat wanneer het mis gaat en een medewerker in zijn valharnas komt te hangen, tijd een belangrijke factor is.  

Wanneer namelijk iemand in zijn harnas hangt, drukken de beenbanden in het harnas, druk uit op de aderen. Hierdoor kan het bloed dat in de benen aanwezig is niet meer naar boven gepompt worden, waardoor uiteindelijk de bloedsomloop wordt verstoord. Als gevolg van de verstoorde bloedsomloop zakt uiteindelijk de bloeddruk waardoor het slachtoffer misselijk wordt en het zuurstofniveau snel  daalt. Dit kan al optreden wanneer het slachtoffer minder dan een half uur in zijn harnas hangt en uiteindelijk kan dit de dood tot gevolg hebben! De benaming voor de gevolgen die kunnen optreden bij het te lang hangen in een harnas na een val wordt suspensie trauma genoemd.

Om dit risico te verkleinen zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden:  

  • Denk voordat je start met het werk altijd na over een reddingsplan en volg een training voor het redden op hoogte. Zorg voor de juiste middelen om een redding mogelijk te maken. 
  • Draag een harnas dat goed is afgesteld en op de juiste manier is aangetrokken 
  • Blijf je benen bewegen als je bent gevallen of span je spieren voor 5 seconden hard aan ; dit om de bloedsomloop in stand te houden.
  • Rust je veiligheidsharnas uit met een “Relief Step”. Dit is een soort stijgbeugel die je aan je harnas bevestigt, hier kun je je voeten inzetten om beknelling van de liezen te verminderen en de bloedsomloop in stand te houden. 

Het is van levensbelang om iemand die in zijn harnas heeft gehangen niet neer te leggen, ook niet in de stabiele zijlegging. Wanneer je iemand direct neerlegt zal het hart en de hersenen een te grote hoeveelheid zuurstofarm bloed te verwerken krijgen, waardoor er een hartstilstand of een hersenbloeding kan optreden. Laat daarom het slachtoffer altijd rechtop zitten. 

Wilt u meer informatie over een training voor het redden op hoogte of heeft u vragen over werken op hoogte? Neem dan contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag.