De PDCA-cyclus is vaak als term wel bekend, maar wat houdt het exact in? In dit artikel geven we een korte toelichting wat er tijdens de vier stappen van de PDCA-cyclus moet gebeuren. Deze stappen kunnen als hulpmiddel worden gebruikt om processen binnen de organisatie te verbeteren en de kwaliteit daarvan te verhogen.

Met het woord cyclus wordt aangeduid dat het werk nooit af is; na het doorlopen van de Act fase is het de bedoeling dat de organisatie nieuwe plannen maakt om het proces nog verder te optimaliseren. Wat zijn nu precies de stappen en wat zijn voorbeelden van implementatie van de PDCA-cyclus: 

P : Plan 

Wie heeft er invloed op de bedrijfsvoering, wat zijn hun wensen? Beschikken de medewerkers die in het bedrijf werken over de juiste competenties en kunnen zij hun werk uitvoeren in een juiste werkomgeving die geschikt is voor de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. 

D : DO  

Hoe is de stroom van contact met de klant en hoe wordt er voor gezorgd dat de klant zijn product of dienst naar tevredenheid ontvangt. 

C: Check 

Welke metingen moeten er binnen het bedrijf uitgevoerd worden om te controleren of het product voldoet aan de eisen die de klant aan het product stelt. 

A: Act 

Wijzigingen die doorgevoerd worden om een product nog beter te maken. 

Heeft u vragen over de PDCA-cyclus of heeft u ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag.