Er zijn verschillende dagen in het jaar, waarop men stilstaat bij een bepaalde groep werkende mensen. Vandaag is het de dag van de directeur. Ooit ingesteld om specifiek stil te staan bij de functie van directeuren van basisscholen. Maar hoe mooi is het om eens stil te staan bij directeuren in het algemeen. Uiteindelijk maakt het niet uit in welk vakgebied jij werkzaam bent,  het is en blijft een functie met heel veel verantwoordelijkheden.

Persoonlijk heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met de functietitel directeur. Aan de ene kant ben ik trots dat ik zo ver ben gekomen om deze titel te mogen dragen en aan de andere kant vind ik het woord soms autoritair en ouderwets overkomen. De titel zelfstandig ondernemer komt op mij een stuk vriendelijker en toegankelijker over.  

In mijn geval heeft niemand mij verplicht om zelfstandig ondernemer te worden, het is een keuze die ik zelf heb gemaakt. Het zat misschien al wel  in mijn DNA met ouders die ook altijd zelfstandig ondernemer zijn geweest. Wellicht was de stap daardoor makkelijker of logischer; ik wist immers wat het inhield om zelfstandig ondernemer te zijn. Inmiddels heb ik al heel wat ervaring opgedaan en heb ik moeten concluderen dat ik alsnog niet wist  wat deze functie inhield voordat ik er mee begon.  Dit was misschien maar goed ook,  want ik weet niet of ik met de kennis van nu, destijds dezelfde beslissing zou hebben genomen.  

De zelfstandig ondernemers zullen dit vast herkennen… Soms is het lastig om te ondernemen; wet- en regelgeving van de overheid die constant veranderd, geen personeel kunnen vinden en dan heb ik het nog niet eens over allerlei problemen rondom huisvesting en energie van het bedrijf. Dit is dagelijks in de krant te lezen. De buitenwereld  ziet vaak niet wat genoemde problematiek met jou doet als ondernemer.  Zij zien vaak alleen maar de mooie dingen die bij het ondernemerschap horen.  

Natuurlijk heeft een ondernemer zelf voor al deze risico’s gekozen, maar niemand heeft verteld dat van allerlei kanten de spelregels tussendoor worden veranderd en dat een ondernemer daar telkens weer op moet anticiperen. Dit vergt soms veel energie en doorzettingsvermogen van de ondernemer. Hier kan een ondernemer wel eens slapeloze nachten van hebben, want niemand vind het leuk om moeilijke beslissingen te nemen die  impact kunnen hebben op een ander. 

Ondanks dit alles hebben wij in Nederland -gelukkig- een heleboel prachtige bedrijven waar directeuren aan het werk zijn, die het lef en doorzettingsvermogen hebben om voor hun onderneming te gaan; om er echt wat moois van te maken. Laten wij deze directeuren vandaag eens een compliment geven; juist voor dit doorzettingsvermogen. Want uiteindelijk zijn het de ondernemingen in Nederland die onze BV Nederland draaiende houden…  

Alette