Net zoals de rest van Europa zijn er ook in Nederland tropische temperaturen gemeten. Volgens de meteorologen komt er voorlopig ook nog geen einde aan de warmte. We schreven er al eens eerder over (Het wordt warm… – Veilig ondernemen begint bij Ikas) in dit artikel is te lezen wat de regels zijn over het werken in de warmte. In Nederland is geen wetgeving opgesteld tot welke temperatuur er in de warmte gewerkt mag worden.

Steeds vaker komt extreme warmte in Europa voor,op dit moment ontbreken eenduidige Europese afspraken over het werken in warmte. Daarom heeft het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om een afspraak te maken over de maximumtemperatuur waarin gewerkt mag worden in de buitenlucht. Op dit moment is alleen in België en Hongarije wettelijk vastgelegd tot welke temperatuur er gewerkt mag worden. Aanleiding voor dit verzoek is een recentelijk dodelijk ongeval van drie Spaanse arbeiders die werkzaamheden aan het verrichten waren in Madrid waar het op dat moment zo’n 40 graden was.

Blootstelling aan hoge temperaturen kan hittestress veroorzaken met potentieel ook schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Het is dus van groot belang om goede maatregelen te nemen. Daarom nog een aantal tips voor het werken in warme omstandigheden:

  • Houdt meer pauze en drink goed tijdens de pauzes, bij voorkeur water.
  • Werk kortere dagen of verplaats de werktijden, begin bijvoorbeeld in de ochtend eerder.
  • Draag een koelvest
  • Stel zwaar fysiek werk uit tot koelere dagen.