Deze week is het “de week van FSC®”. De drie letters staan voor: Forest Stewardship Counsil. De naam zegt het al, alles draait hier om toegewijd beheer van bossen. Het is een mooi moment om eens stil te staan bij het FSC®-keurmerk. Wij merken dat de interesse voor FSC®-producten en -certificering groeit. Wat zou voor uw bedrijf een goede reden zijn om hier ook voor te kiezen?

Bossen zijn van essentieel belang voor het instant houden van ons ecosysteem op aarde. Als gevolg van ontbossing gaat jaarlijks ongeveer 6 ½ miljoen hectare natuurlijk bos verloren. Deze ontbossing zorgt voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot en heeft grote gevolgen voor de klimaatverandering.

Duurzaam bosbeheer
Om onverantwoorde ontbossing te voorkomen is FSC® opgericht. Het doel is duurzaam bosbeheer, door wereldwijd bossen te beschermen en te behouden. Hout met het FSC®-logo komt uit deze verantwoord beheerde bossen.

“Steeds meer bedrijven willen aantoonbaar een bijdrage leveren aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)”

FSC®-hout doorverkopen
Wanneer u als bedrijf hout met het FSC®-keurmerk wil doorverkopen, dan dient u als bedrijf zelf ook FSC® gecertificeerd te zijn. Door middel van deze certificering kunt u aantonen dat de FSC®-producten die door u zijn verkocht ook daadwerkelijk zijn gecontroleerd en dat het handelstraject eerlijk en zuiver is verlopen. Wanneer uw bedrijf FSC® gecertificeerd is, mag u ook nog altijd niet-gecertificeerde (hout) producten aanbieden. FSC® geleverde producten of materialen zullen gescheiden moeten blijven van andere producten en materialen.

De belangrijkste redenen waarom steeds meer bedrijven FSC® gecertificeerd zijn:

  • Steeds meer bedrijven willen aantoonbaar een bijdrage leveren aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO);
  • Een toenemend aantal opdrachtgevers stelt een FSC®-certificering als voorwaarde om deel te nemen aan aanbestedingen;
  • Overheden verlenen steeds meer subsidie op het gebruik van FSC® gecertificeerd hout;
  • FSC®-certificering levert een positieve bijdrage aan het bedrijfsimago.

Bent u geïnteresseerd geraakt? Onze adviseurs begeleiden u graag bij het FSC®-certificeringstraject.