Sinds 1948 staat de World Health Organization (WHO) jaarlijks, op 7 april, stil bij de volksgezondheid in het algemeen. Deze dag is een goed moment om ook eens stil te staan bij de gezondheid van werknemers.

We hebben 10 punten op een rij gezet hoe je de gezondheid van werknemers kan verbeteren:

  1. Promoot een gezonde levensstijl: dit kun je doen door programma’s of workshops te organiseren over voeding, beweging en stressmanagement. Moedig werknemers aan om regelmatig te sporten en gezonde voedingskeuzes te maken.
  2. Creëer een gezonde werkomgeving: zorg er voor dat werknemers ergonomische werkplekken hebben om zo lichamelijke klachten te voorkomen en dat werknemers regelmatig pauze nemen en in beweging komen.
  3. Stimuleer beweging op de werkplek: moedig werknemers aan om gedurende de dag te bewegen, bijvoorbeeld door sta-bureaus aan te bieden, de trap te promoten in plaats van de lift of doe eens totaal iets anders en organiseer een wandelvergadering.
  4. Bied gezondheidsvoordelen aan: overweeg het aanbieden van programma’s die de gezondheid van werknemers verder kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld het doen van gezondheidscontroles, korting op fitnessabonnementen of het introduceren van een fietsplan.
  5. Stimuleer een goede werk-privébalans: stimuleer werknemers om regelmatig vakantie op te nemen, bied flexibele werktijden aan en probeer overuren te voorkomen.
  6. Rookvrije werkplek: maak de werkplek volledig rookvrij en stimuleer werknemers om te stoppen met roken door het beschikbaar stellen van programma’s en ondersteuning.
  7. Geestelijke gezondheid: introduceer een programma dat de geestelijke gezondheid van werknemers kan bevorderen. Hierbij valt te denken aan coaching trajecten, mindfulness-workshops en sessies over stressmanagement.
  8. Teambuildingactiviteiten: organiseer teambuildingsactiviteiten zoals bijvoorbeeld een sporttoernooi, wandelgroep of kooklessen. Dit versterkt de teamspirit en de onderlinge sociale relaties en heeft een positief effect op de algemene gezondheid van werknemers.
  9. Educatie en bewustwording: geef regelmatig seminars of workshops over onderwerpen die de gezondheid kunnen bevorderen. Hierbij valt te denken aan het belang van slaap, gezonde voeding en het krijgen van voldoende lichaamsbeweging.
  10. Betrek werknemers: vraag werknemers om ideeën of suggesties over hoe de gezondheid op de werkplek kan worden verbeterd. Het betrekken van werknemers bij het proces kan de betrokkenheid vergroten en er voor zorgen dat initiatieven succesvoller zullen zijn.

Heeft u vragen over gezondheid van werknemers of andere vragen? Neem dan contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag.