Tijdens de week van de teek wordt landelijk stilgestaan bij de gevolgen van tekenbeten en wordt hierover voorlichting gegeven. Wanneer je werkt in of in de buurt van groen, is het goed om het risico te kennen en de juiste beheersmaatregelen te nemen. Dit om de gevolgen te beheersen of nog beter; een tekenbeet te voorkomen. 

De afgelopen maanden van 2024 waren uitzonderlijk zacht. Dit weer zorgt ervoor dat teken dan in hoog tempo geactiveerd worden. Bij een strengere winter en dus koudere temperatuur zien we dat de teken niet zo vroeg in het jaar actief zijn. De activiteiten van de teek zijn eenvoudig te volgen via Tekenradar.

Het is dan ook erg belangrijk om tijdig maatregelen te nemen en medewerkers te informeren. De belangrijkste maatregel die genomen moet worden is het lichaam controleren op teken nadat je in het groen bent geweest. Een tekenbeet kan twee verschillende ziektes veroorzaken; de ziekte van Lyme, die redelijk erkend is maar een tekenbeet kan ook tekenencefalitis TBE veroorzaken. Dit virus kan in enkele gevallen hersen(vlies)ontsteking of ontsteking aan het ruggenmerg veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie en TBE door een virus. Een virus kan niet met antibiotica behandeld worden. Daarnaast gaat de overdracht van de teek naar de mens met TBE veel sneller dan in het geval van Lyme, maar liefst binnen enkele minuten in plaats van uren. Hierdoor is de kans dat een medewerker TBE oploopt door een tekenbeet vele malen groter dan het oplopen van de ziekte van Lyme. Wat vaak nog niet bekend is, is dat er een vaccinatie beschikbaar is om te voorkomen dat medewerkers besmet raken met het TBE-virus. Een belangrijke vaccinatie omdat achteraf behandelen niet mogelijk is. Als medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden een tekenbeet kunnen oplopen is het goed om als werkgever te overwegen om deze vaccinatie beschikbaar te stellen. De gevolgen van een tekenbeet vallen onder een beroepsziekte.

Informeer de medewerkers regelmatig over het belang van het doen van onderzoek naar tekenbeten. Mocht er sprake zijn van een tekenbeet, verwijder de teek dan zo snel  mogelijk op de juiste manier en meld de beet op Tekenradar.

 Wilt u meer weten over het risico van tekenbeten of maatregelen die u kunt nemen? Neem dan contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag.