Van april tot en met oktober zijn teken weer actief. Werknemers die werkzaamheden verrichten in hoog gras of dode bladeren, lopen een risico om gebeten te worden. Van een tekenbeet kun je ernstig ziek worden, de bekendste ziekte die hieruit voortkomt is de ziekte van Lyme. Van deze ziekte kun je ernstig ziek worden als het niet op tijd wordt opgemerkt.

Wat minder of nauwelijks bekend is;  is dat een tekenbeet een  hersenvliesontsteking kan veroorzaken; dit noemen we tekenencefalitis. In 2016 is het TBE-virus, dit is het virus dat deze ziekte veroorzaakt, ontdekt bij teken in Nederland. De kans dat werknemers deze ziekte na een tekenbeet oplopen is een stuk minder dan het oplopen van de ziekte van Lyme. Desondanks heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht om werknemers die tijdens de uitvoering van hun werk regelmatig (vijf keer of vaker per jaar) door teken worden gebeten, door hun werkgever te laten vaccineren tegen tekenencefalitis (TBE).

Voorkomen is beter dan genezen; als werkgever kun je een aantal maatregelen nemen:

  • Informeer werknemers over de risico’s van een tekenbeet en het uitvoeren van een tekencheck.
  • Vermijd zoveel mogelijk struikgewas en dichte begroeiing.
  • Verstrek aan werknemers het middel DEET, dit blijft 6 uur actief en zorgt ervoor dat werknemers minder snel worden gebeten.
  • Laat werknemers een lange broek, lange mouwen en dichte schoenen dragen.
  • Laat werknemers regelmatig hun kleding checken, om zo te voorkomen dat ze op de huid terecht komen. Een teek is op kleding beter zichtbaar dan op de huid, omdat de teek dan een lichte kleur heeft.

Wanneer werknemers blootgesteld kunnen worden bij de uitvoering van hun werk aan tekenbeten, dan dient dit opgenomen te worden in de Risico Inventarisatie- en Evaluatie. Voor dit risico zullen ook passende beheersmaatregelen moeten worden genomen.

Wilt u meer weten over het risico van tekenbeten of andere biologische agentia? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag.