Koolmonoxidevergiftiging komt gelukkig niet vaak voor, maar wanneer het voorkomt dan kan het levensgevaarlijk zijn. Jaarlijks overlijden er ongeveer 10 mensen thuis als gevolg van koolmonoxide (CO).  

Koolmonoxide (CO) is een giftig en dodelijk gas. Het ontstaat wanneer er een onvolledige verbranding is in een geiser, cv-ketel, gashaard, kachel of openhaard. Het vervelende van dit gas is, dat je het niet kan zien of kan ruiken. Wanneer koolmonoxide wordt ingeademd, dan zijn de eerste klachten hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Wanneer je wordt blootgesteld aan een hoge concentratie koolmonoxide, dan kan dit uiteindelijk dodelijk zijn. Om het aantal slachtoffers te beperken, treedt er op 1 april 2023 een nieuwe wet in werking; het wettelijk CO stelsel.

Gecertificeerde bedrijven

Met ingang van die datum mogen alleen CO-Vrij gecertificeerde bedrijven werkzaamheden uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie. Wanneer je per deze datum een niet gecertificeerd bedrijf inhuurt voor het verrichten van werkzaamheden aan deze installaties, overtreed je de wet. Reeds gecertificeerde bedrijven zijn te herkennen aan het CO-Vrij logo en kunnen teruggevonden worden in het register gasverbrandingsinstallaties. Behalve dat het bedrijf gevonden dient te worden in dit register, dient de monteur bovendien een (digitale) legitimatie bij zich te dragen waarmee hij/zij kan aantonen dat zij werken voor een gecertificeerd bedrijf. Wanneer een bedrijf dus na 1 april 2023 niet staat opgenomen in het register, mag het bedrijf geen werkzaamheden meer uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie.

Wilt u meer weten over het CO-vrij certificaat of heeft u andere vragen? Onze adviseurs helpen u graag.