De mensen die dichtbij mij staan en mij goed kennen, weten dat ik mijn hand niet omdraai voor een beetje werkdruk. Sterker nog, ik denk weleens dat ik juist dat stukje werkdruk nodig heb om te kunnen presteren. Bij mij wordt onder druk alles vloeibaar. Zo ben ik altijd al geweest. Vroeger – op de middelbare school – nam ik mij iedere keer voor om tijdig te beginnen met het maken van een werkstuk. Dat lukte nooit; geen inspiratie, het schrijven lukte niet of gewoon teveel afleiding. Als de deadline in zicht kwam, ging ik er even goed voor zitten en was het werk ook zo afgerond. Het is nu nog steeds niet anders…  

Waar dit bij een ander misschien gepaard gaat met veel stress, kom ik onder druk op de beste ideeën. Dat dit vaak leidt tot lange (werk) dagen is geen probleem voor mij, ik heb gelukkig weinig slaap nodig en ben in het bezit van een – zo lijkt het soms voor de buitenwereld – tomeloze energie. Naast mijn toch vaak lange werkdagen draai ik mijn hand er niet voor om, om ook nog een aantal  vrijwilligers taken op me te nemen. Ondanks de drukte en de door mijzelf opgelegde stressmomenten heb ik bijna nooit het gevoel dat het mij allemaal teveel wordt en heb ik nog altijd het gevoel dat ik hiermee kan doorgaan tot ik honderd ben. Een goede vriend zegt dan ook met enige regelmaat gekscherend tegen mij dat ik de energie heb van een kerncentrale. 

Misschien is dat wel zo, vaak heb ik het gevoel dat ik anders ben dan “gewoon”. Op het moment dat ik interessante onderwerpen voorbij hoor of zie komen, draait mijn hoofd alweer overuren. Viel het woord kerncentrale net niet? Mijn gedachten dwalen al weer af, want hoe geweldig zou het zijn op het gebied van veiligheid de nieuwbouw van een kerncentrale te mogen begeleiden. Afgezien van alle aspecten die we moeten meenemen bij de afwegingen rondom kernenergie, is het natuurlijk een bouw- en veiligheidskundige uitdaging van jewelste. Mijn hoofd draait weer op volle toeren en de energie die daaruit voortkomt lijkt misschien inderdaad wel op een kerncentrale, want ik loop alweer helemaal over van allerlei leuke nieuwe ideeën, ontwikkelingen en kansen.  

Alette