Voor veel ondernemers is het herkenbaar de periode rondom de feestdagen is de drukste periode van het jaar. Niet alleen de winkels en bezorgdiensten hebben het druk maar in de bouw en industrie zien we ook een enorme piek in de werkzaamheden. Veel bouwprojecten liggen voor een periode van twee weken volledig stil en iedereen wil de werkzaamheden dan afgerond hebben.

Werkdruk is een veel voorkomende oorzaak van ongevallen, het is dus belangrijk om maatregelen te nemen om de werkdruk voor werknemers zoveel mogelijk te beperken.

Wij geven vier tips om deze drukke periode door te komen!

  1. Pauze
   Zorg ervoor dat de werknemers hun pauze nemen, dit betekent dat de geplande rustmomenten ook echt genomen worden. Hier wordt vaak aan voorbij gegaan als het druk is omdat het niet echt collegiaal voelt om rust te nemen als het erg druk is. Wanneer werknemers regelmatig pauze nemen kunnen ze hun werk effectiever uit voeren.                                                                                                                                                                                          
  2. Bepaal prioriteiten
   Werk met takenlijsten en prioriteer de taken, doe dit eventueel samen met het team. Zo heeft iedereen dezelfde prioriteiten en raken medewerkers niet gefrustreerd als er zaken even blijven liggen omdat ze een lagere prioriteit hebben.
  1. Inhuur van externe medewerkers
   Het kan helpen om tijdig de werkzaamheden te inventariseren die in de drukke periode gedaan moeten worden. Het kan eventueel verlichting geven om externe medewerkers tijdig in te huren.
  1. Taken verdelen
   Kijkend naar de werkdruk in het bedrijf is het wellicht mogelijk om taken tussen medewerkers, al dan niet tijdelijk, her te verdelen en medewerkers op een zo efficiëntere manier in te zetten.