Als ondernemer weet ik als geen ander tegen welke uitdagingen ondernemers momenteel aanlopen. In de afgelopen tijd volgden nieuwe, niet positieve ontwikkelingen elkaar hard op. Ik noem er slechts een aantal; energietekorten, stikstof uitstoot, issues vanuit de coronaperiode en niet te vergeten de personeelstekorten. Hierbij komt de onzekerheid ten aanzien van het politieke klimaat in Nederland. Woensdag 22 november gaan we naar de stembus en zullen we moeten afwachten wat de politieke stroming zal zijn en welke gevolgen dit zal hebben voor ons als ondernemers.

Door met name dit negatieve beeld, vraag ik mij soms ook af: “Waarom ben ik dan nog altijd ondernemer en waarom besluiten er nog altijd veel mensen om hun vaste baan, met alle zekerheden, op te zeggen en voor zichzelf te gaan beginnen?”. Ikzelf ben een echte ondernemer, het zit in mijn DNA verankerd. Waaruit dat blijkt? Ik hou van het ontwikkelen van nieuwe ideeën en van de afwisseling. Hoe gaaf is het om bij kleine en grote ondernemingen een kijkje in de keuken te krijgen en te mogen meedenken in het verhogen van de veiligheid of kwaliteit.

Het risico van ondernemen geeft mij daarnaast geen onzeker gevoel, het kunnen helpen van mijn klanten geeft mij juist enorme voldoening . Maar eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen, dat ik mij soms afvraag of ik in de huidige tijd en met de kennis en ervaring die ik nu heb, nog een keer zou kiezen voor het ondernemerschap. Ik denk van niet. Als  ik met mijn medeondernemers praat, hoor ik steeds vaker dit soort geluiden of zelfs nog erger. Sommige ondernemers overwegen namelijk zelfs om te gaan stoppen. Een zorgwekkende ontwikkeling. De laatste tijd is er heel veel aandacht voor burn-out klachten bij werknemers, maar hoe zit het met deze klachten bij de ondernemer?         

Stress ervaar ik met name door de regeldruk vanuit de overheid. Als ondernemer zal ik hierin vast niet alleen staan. Maar als eigenaar van een MKB-onderneming, heb ik zeker niet de illusie dat ik dit in mijn eentje ga veranderen. Het cliché “samen staan we sterker” is in dit zeker waar. Dus op deze dag van de ondernemer doe ik graag een oproep aan alle medeondernemers in mijn netwerk. Word lid van een ondernemingsvereniging in jouw vestigingsplaats. Juist deze ondernemingsverenigingen hebben belangenbehartiging hoog op de agenda staan. Misschien zijn er nu geen actuele onderwerpen die effect hebben op jouw onderneming, maar de veranderingen volgen zich hard op. Vaak hoor ik dat ZZP’ers zich niet geroepen voelen om lid te worden van een ondernemers­vereniging, maar juist voor deze groep met het oog op het nieuwe wetsvoorstel inzake de ZZP’ers, is het van belang om samen het geluid te maken. Laten we elkaar als ondernemers steunen en sterker maken!

Alette

P.S.: Ben je ondernemer in de Gemeente Dronten en nog geen lid van de OVDD? Wij verwelkomen je graag.