Sporten bevordert de gezondheid en productiviteit van werknemers, maar brengt ook risico’s op blessures met zich mee. Wat gebeurt er als een werknemer door een sportongeval arbeidsongeschikt raakt?
[wpseo_breadcrumb]
Actueel
Veilig ondernemen begint bij Ikas
10 Stappen naar een duurzaam wagenpark
Een duurzaam wagenpark is belangrijk vanwege zowel milieu- als economische redenen. Allereerst helpt het verminderen van de CO₂-uitstoot bij het bestrijden van klimaatverandering, wat essentieel is, gezien de wereldwijde focus op duurzaamheid. Daarnaast kunnen bedrijven kosten besparen door efficiënter brandstofgebruik en lagere onderhoudskosten, wat vaak gepaard gaat met moderne, duurzame voertuigen. Bovendien groeit de druk vanuit regelgeving en klanten om duurzame praktijken te implementeren, waardoor bedrijven die hierin investeren een concurrentievoordeel kunnen behalen en hun reputatie kunnen versterken.
Het stopprincipe: werken met kankerverwekkende stoffen
Bij het werken met kankerverwekkende stoffen is het van cruciaal belang om blootstelling tot een minimum te beperken. Het STOP-principe biedt een gestructureerde aanpak om dit te bereiken. Dit principe, dat staat voor Substitutie, Technische maatregelen, Organisatorische maatregelen, en Persoonlijke beschermingsmiddelen, dient als leidraad voor veilige werkomstandigheden.
Veiligheid op hoogte: samen sterk voor een veilige bouwplaats
In de bouwsector is werken op hoogte een dagelijkse realiteit, maar het brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Daarom is het essentieel dat veiligheid op hoogte een topprioriteit is voor alle betrokkenen. Het creëren van een veilige werkomgeving vereist een gezamenlijke inspanning van zowel management als werknemers, waarbij de nadruk ligt op samenwerking, voorbereiding en doorlopende training.
Navigeren door nieuwe veiligheidsregels: uw gids naar compliance
In de afgelopen maanden is er belangrijke nieuwe wetgeving ingevoerd die van invloed is op veiligheidsprofessionals en bedrijven. Deze regelgeving introduceert strengere eisen voor risicobeoordeling en veiligheidsbeheer. Voor bedrijven betekent dit dat er nieuwe verplichtingen zijn met betrekking tot de documentatie en naleving van veiligheidsprocedures.
Stress zorgt voor een verhoging van het ziekteverzuim
Stress op de werkvloer is de afgelopen tijd flink toegenomen, dit leidt tot meer ziekteverzuim onder medewerkers. Het is een groeiend probleem voor bedrijven, omdat het zowel de productiviteit als de werksfeer negatief beïnvloedt.
GPI en VCA: een sterke combinatie voor veiligheid op de bouwplaats
Sinds april 2019 is het voor werknemers van VCA-gecertificeerde bedrijven verplicht om de Generieke Poortinstructie (GPI) te volgen wanneer zij werken op bouwplaatsen die vallen onder de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GC). Deze maatregel is ingevoerd om de veiligheid op bouwplaatsen te waarborgen en ervoor te zorgen dat alle werknemers over de nodige kennis en vaardigheden beschikken om veilig te kunnen werken.
De sleutel tot duurzaam veiligheidsbeleid
Als veiligheidskundig adviseurs is het onze missie om organisaties te ondersteunen bij het creëren van een werkomgeving die niet alleen voldoet aan de wettelijke normen, maar ook daadwerkelijk veilig en duurzaam is. Een essentieel onderdeel van deze aanpak is het begrijpen van de veiligheidsgeschiedenis van de organisatie. Het antwoord op de vraag “Waar komen we vandaan?” vormt namelijk de basis van elk effectief veiligheidsbeleid.
Het belang van een Risico-Inventarisatie en – Evaluatie (RI&E): Een veilige werkplek creëer je zo?
Een veilige werkomgeving is geen luxe, maar een noodzaak. Om dit te waarborgen is een grondige Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) van cruciaal belang. Maar wat houdt dit precies in, en hoe kun je als organisatie zorgen voor een effectieve RI&E? In dit artikel duiken we dieper in op het proces, de voordelen en de belangrijkste stappen om uw eigen organisatie veiliger te maken.
Aangepast werk: de onzichtbare regen onder de paraplu van arbeidsongevallen
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de interpretatie van arbeidsongevallen en de bijbehorende classificaties, vooral wanneer het gaat om werkverlet en aangepast werk. Een stelling die ik recent tegenkwam, luidde: “Een gebroken been op het werk is geen arbeidsongeval omdat men met aangepast werk geen verzuim heeft.” Dit soort redeneringen roept de vraag op of we nog wel consistent zijn in hoe we arbeidsongevallen classificeren en evalueren.