In de moderne werkomgeving is langdurig zitten de norm geworden, vooral bij kantoorbanen. Deze levensstijl brengt echter serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee die vaak worden onderschat. Langdurig zitten verhoogt de kans op rug- en nekklachten, hart- en vaatziekten en zelfs diabetes. Daarnaast kan het leiden tot verminderde concentratie en verhoogde stress.
Home »
Actueel
Veilig ondernemen begint bij Ikas
Onderhoud van persoonlijke beschermingsmiddelen
Het onderhouden en regelmatig inspecteren van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is net zo belangrijk als het dragen ervan. Zelfs de beste PBM verliezen hun effectiviteit als ze niet goed worden onderhouden of als er geen regelmatige inspecties plaatsvinden om eventuele gebreken op te sporen. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van onderhoud en inspectie, de stappen die er genomen moeten worden om dit goed te doen, en hoe ervoor gezorgd kan worden dat PBM altijd in optimale staat zijn.
Hoe een donkere donderdagavond op de snelweg ons bedrijf nieuwe mogelijkheden bracht
Het was een typische donderavond in Nederland; donker en fris; terwijl wij – mijn man, onze twee jongens en ik – op de A27 bij Utrecht reden. We kwamen net terug van een heerlijke vakantie in Zeeland, met het zand nog in onze schoenen en koffers vol herinneringen. Na een korte koffiepauze waren we weer op weg, klaar voor het laatste stukje naar huis.
Waarom kwartsstof niet te negeren is
Kwartsstof is een vaak onderschat gevaar dat ernstige gezondheidsrisico’s kan veroorzaken. Hoewel bekend is dat blootstelling aan kwartsstof schadelijk kan zijn, worden de risico’s nog steeds te vaak genegeerd of onvoldoende beheerst. In dit artikel onderzoeken we de gevaren van kwartsstof, de relevante wet- en regelgeving, en bieden we praktische richtlijnen voor het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer.
Dag van de BHV: Het belang van bedrijfshulpverlening op de werkvloer
De Dag van de Bedrijfshulpverlening (BHV) is een jaarlijks moment waarop we de mensen waarderen die iedere dag klaarstaan om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Bhv’ers zijn de onzichtbare helden die een cruciale rol spelen in noodsituaties. Maar hoe belangrijk is de Bhv’er eigenlijk? En waarom verdient deze dag extra aandacht?
In deze blog bespreken we waarom de Dag van de BHV belangrijk is en hoe jij als werkgever of werknemer bij kunt dragen aan een veilige werkomgeving.
Fysieke belasting: preventieve maatregelen voor een gezondere werkplek
Fysieke belasting is een groeiend probleem in de bouwsector, waar zware lichamelijke arbeid en repetitieve bewegingen dagelijks voorkomen. Recent onderzoek toont aan dat steeds meer werknemers lijden aan klachten zoals rug- en gewrichtspijn, wat leidt tot verhoogd ziekteverzuim en soms zelfs langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is dan ook essentieel voor bedrijven om preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van hun werknemers te beschermen.
De overgang van zomer- naar wintertijd
Dit jaar gaat op 27 oktober de klok ’s nachts om 3.00 uur een uur achteruit. De overgang van zomer- naar wintertijd lijkt misschien een kleine aanpassing, maar kan significante gevolgen hebben voor de arbeidsveiligheid en het welzijn van medewerkers. Als werkgever is het belangrijk om deze overgang niet te onderschatten en medewerkers bewust te maken van de mogelijke risico’s en effecten.
Juist gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
De pasvorm van PBM is van essentieel belang. Een veiligheidshelm die te los zit, een veiligheidsbril die niet goed afsluit of handschoenen die te groot of te klein zijn; al deze afwijkingen kunnen de effectiviteit van de bescherming verminderen.
De link tussen mentale gezondheid en veilig werken – Internationale Dag van de Mentale Gezondheid
Op 10 oktober wordt wereldwijd Dag van de Mentale Gezondheid gehouden. Deze dag is bedoeld om bewustzijn te vergroten over mentale gezondheid en het belang van goede zorg voor onze geestelijke gezondheid. Een onderwerp dat hierbij vaak over het hoofd wordt gezien, is de rol van een veilige werkomgeving in het bevorderen van mentaal welzijn.
Werken in een veilige omgeving gaat niet alleen over fysieke veiligheid, zoals ergonomisch meubilair of goed onderhouden machines. Mentale veiligheid is minstens zo belangrijk. Stress, angst en een gebrek aan werkplezier kunnen leiden tot verzuim, burn-out en zelfs fysieke gezondheidsklachten.
Veiligheid op hoogte
Werken op hoogte is inherent risicovol en vereist meer dan alleen technische oplossingen; het vraagt om een cultuur van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid. Zowel opdrachtgevers, werkgevers als werknemers spelen hierin een cruciale rol. Dit artikel bespreekt hoe een sterke samenwerking tussen deze partijen niet alleen wettelijk verplicht is, maar ook van levensbelang om ernstige ongevallen te voorkomen.