Wanneer er door een medewerker op hoogte wordt gewerkt en er geen collectieve mogelijkheden (Arbeidshygiënische strategie) kunnen worden genomen om het vallen van hoogte te voorkomen. Dan zal de medewerker persoonlijke valbeveiliging moeten dragen.
Het woord zegt het al “persoonlijke valbeveiliging” dit betekend dat het veiligheidsharnas ook persoonlijk bedoeld is voor de medewerker en op zijn/haar persoonlijke wensen. Gelukkig wordt er veel aandacht besteed aan het juist afstellen van een veiligheidsharnas. In geval van een val kan dit veel (vervolg) letsel voorkomen. Uiteraard wordt er afhankelijk van de risico’s en werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden, aan het harnas een aanslaglijn bevestigd.
In de praktijk zien wij vaak dat de valbeveiligingsmiddelen beschikbaar zijn gesteld en ook gedragen worden. Jammer genoeg zien we helaas wel vaak dat de valbeveiligingsmiddelen niet op een juiste manier worden toegepast. De oorzaak hiervan is vaak onwetendheid bij de gebruiker. Valbeveiliging dient minimaal jaarlijks te worden gekeurd. Tijdens een keuring troffen onze keurmeesters de situatie aan dat de bandvaldemper met een ti-rip aan de valgordel was bevestigd. Dit is levensgevaarlijk, en ti-rip is niet bestand tegen het gewicht van een werknemer die aan de bandvaldamper hangt. Zorg ervoor dat materialen geschikt zijn waarvoor ze worden bedoeld.
Nog even als aandachtpunt: wanneer de bandvaldemper bij een lage valhoogte wordt gebruikt dan heeft deze geen werking, de bandvaldemper klapt uit waardoor de valhoogte wordt verlengd wanneer er sprake is van een geringe valhoogte dan raakt de werknemer als nog de grond. Daarom mag een bandvaldemper pas gebruikt worden wanneer er sprake is van een valhoogte van meer dan 6 meter.
Recente reacties