Uit onderzoek is gebleken dat een VCA certificering het aantal bedrijfsongevallen aanzienlijk kan verminderen; of je dit nu doet op bedrijfsniveau of op persoonlijk niveau. Nog altijd bestaat er veel onduidelijkheid over de VCA certificeringen. Eigenlijk is er maar één VCA certificeringen dat is een bedrijfscertificering. Een onderdeel van een bedrijfscertificering is een opleiding Basis Veiligheid of Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende (VCA VOL). Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Ten onrechte denken veel werkgevers dat wanneer hun medewerkers in het bezit zijn van een VCA Basis of VOL certificaat het bedrijf beschikt over een VCA certificering, dit is onjuist.

Met een VCA certificering toont de organisatie aan dat veiligheid en welzijn belangrijk zijn. Hiermee wordt tevens de organisatie aantrekkelijk voor zowel opdrachtgevers als werknemers, omdat men laat zien dat er waarde wordt gehecht aan onderwerpen als veiligheid, gezondheid en milieu.

Als werknemer of zelfstandige laat een VCA basis of VOL certificaat zien dat je als professional in staat bent om veilig en gezond te werken in een risicovolle omgeving; potentiële werkgevers en opdrachtgevers stellen het certificaat vaak verplicht. Kennis van veiligheid is cruciaal tijdens je werk, ook op minder risicovolle locaties!

Voor iedereen die het persoonlijke VCA certificaat wil halen kan Ikas een passende oplossing aanbieden; we maken hierbij onderscheid tussen het VCA BASIS en het VCA VOL (operationeel leidinggevenden) certificaat.

De standaard training voor beide niveaus omvat zelfstudie via ons cursusboek en een officieel examen op een externe locatie bij jou in de buurt. Hierbij stemmen we met jou persoonlijk af hoeveel tijd je nodig hebt voor je studie.

De incompany training is een combinatie van zelfstudie en één dag training met aansluitend een officieel examen op de bedrijfslocatie. Deze training wordt aangeboden bij een groepsgrootte vanaf minimaal 8 personen op locatie. Bij deze training wordt alle door jou behandelde stof in groepsverband nog een keer doorgenomen voordat je de toets gaat maken.  Onze adviseur / trainer behandelt middels een beproefde methode samen met de cursisten de lesstof en zet hierbij nog even de puntjes op de i. Op deze manier zorgen we ervoor dat je goed voorbereid de toets ingaat. We zijn zeer trots op het gemiddelde slagingspercentage dat we scoren bij deze trainingen.

Het afgelopen jaar hebben we deze training al mogen verzorgen bij klanten in verschillende sectoren, denk hierbij aan (woning)bouw, installatietechniek, scholengemeenschappen en aannemers.

Nog even dit;  het VCA certificaat is niet wettelijk verplicht, maar wordt wel steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Dit heeft zijn oorzaak in de Arbowet, hier zijn  regels in opgenomen die bepalen waaraan een bedrijf moet voldoen. Met een VCA certificaat/certificering kun je aantonen dat aan een aantal van deze verplichtingen wordt voldaan.

Wil jij – samen met je team – deze stap ook gaan maken, laat het ons dan weten. Dan kijken we samen met jou wat de beste manier is om dit aan en op te pakken. Onze dienstverlening stopt natuurlijk niet bij certificering op persoonlijk niveau, met onze adviseurs kunnen we je bijstaan op het gebied van advies, veiligheidscursussen, trainingen op maat op jouw locatie en een verscheidenheid aan bedrijfscertificeringen.