Persoonlijke valbeveiliging
Behalve de verplichting tot het keuren van arbeidsmiddelen rust er ook een verplichting op het jaarlijks keuren van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Hierbij gaat het met name om de harnassen, aanslaglijnen, veiligheidslieden, chutes etc. kort samengevat alle middelen die gebruikt worden om veilig op hoogte te kunnen werken.
Uitgangspunt van de keuring is dat dit jaarlijks moet worden uitgevoerd tenzij de door u opgestelde Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E) een kleinere frequentie voorstelt. Hierop geldt echter één belangrijke uitzondering, wanneer er met persoonlijke valbeveiliging een val is gemaakt bent u verplicht hem ter keuring aan te bieden, tot dat er een herkeuring heeft plaatsgevonden mag de valbeveiliging niet worden gebruikt.
Tijdens de keuring wordt veel aandacht besteed aan de staat van de valbeveiliging en worden de stiksels en werking door onze gecertificeerde keurmeesters gecontroleerd. Anders dan bijvoorbeeld de arbeidsmiddelen zit aan valbeveiliging ook een maximale levensduur verbonden, deze levensduur verschilt per merk.
Na de keuring wordt de valbeveiliging voorzien van een identificatienummer en datum van volgende keuring. U ontvangt van elk object een keuringscertificaat.
Wordt er binnen uw organisatie gewerkt met persoonlijke valbeveiliging dan bent u verplicht te onderzoeken of er andere werkmethodieken en bescherming mogelijk zijn. Ook dient u bij gebruik van persoonlijke valbeveiliging na te denken hoe redding op hoogte kan plaatsvinden en suspensie trauma te voorkomen. Wilt u hier meer over weten, onze experts op het gebied van werken op hoogte voorziet u graag van advies.