Noodgedwongen ontdekten velen van ons in 2020 het thuiswerken. Inmiddels is thuiswerken erg normaal. Tegenwoordig zien we steeds vaker een combinatie ontstaat tussen thuiswerken en het werken op kantoor; het hybride werken.

Thuiswerken draagt veelal aan bij een betere balans tussen werk en privé. De medewerker kan ’s morgens nog wat langer in bed blijven liggen, want men hoeft niet meer naar werk te reizen. Daarnaast zijn medewerkers over het algemeen een stuk productiever, omdat er thuis normaliter minder afleiding aanwezig is. Maar er zijn ook nadelen. Veel medewerkers missen het contact met collega’s. Even snel bijpraten of wat afstemmen is vanuit huis toch wel wat lastiger.

Hoewel thuiswerken aan de ene kant bijdraagt aan een betere balans tussen werk en privé, is het scheiden van werk en privé vaak ook lastiger. Bij thuiswerkers leeft vaak het gevoel van extra presteren en het gevoel dat je altijd (digitaal) bereikbaar en beschikbaar moet zijn.

Plaatsonafhankelijk werken

Veel werkgevers zijn er niet mee bekend dat voor thuiswerkers ook voorzieningen moeten worden getroffen om het thuiswerken mogelijk te maken. Dit risico en de beheersmaatregelen zullen dan ook opgenomen moeten worden in de Risico Inventarisatie- en Evaluatie. Aan de hand van de risico’s zullen er maatregelen getroffen moeten worden. Maatregelen kunnen bijvoorbeeld zijn dat het werk anders wordt georganiseerd of de werkplek op een andere manier wordt ingericht.

Wilt u meer weten over thuiswerken of heeft u specifieke vragen?  Onze adviseurs helpen u graag.