Vanaf 2025 krijgen veel Nederlandse steden zero-emissiezones; gebieden waar alleen voertuigen zonder uitstoot, zoals elektrische of waterstofvoertuigen, mogen rijden. Dit brengt veranderingen met zich mee voor bedrijven en aannemers die in deze binnensteden actief zijn. Voor een succesvolle en veilige uitvoering van stedelijke projecten, moeten opdrachtgevers en werkgevers nu al stappen ondernemen. Hieronder delen we enkele belangrijke punten om rekening mee te houden.

1. Toegangseisen voor voertuigen

Vanaf 2025 geldt dat binnen de zero-emissiezones alleen nog emissievrije voertuigen worden toegelaten. Dit betekent dat aannemers hun wagenpark moeten aanpassen om nog toegang te krijgen tot de stad. Heb je bijvoorbeeld een Euro 5-bestelbus? Dan mag deze nog tot 2026 de zone in, terwijl Euro 6-bestelbussen tot 2027 toegang hebben. Het is belangrijk om de overstap naar emissievrije voertuigen nu al te plannen om klaar te zijn voor de nieuwe regels.

2. Veiligheid van nieuwe technologieën

Bij de overstap naar elektrisch- en waterstof aangedreven voertuigen komt een nieuwe set veiligheidsrichtlijnen kijken. Iedereen die met deze voertuigen werkt moet worden getraind in het veilig bedienen en onderhouden ervan. Zo blijft de werkomgeving veilig en kan iedereen met een gerust hart werken.

3. Slimme logistieke planning

De logistiek binnen zero-emissiezones vraagt om nieuwe oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan stadshubs aan de rand van de stad, waar goederen op kleinere, elektrische voertuigen worden overgeladen voor de ‘last mile’ naar het stadscentrum. Door logistieke planningen af te stemmen op deze nieuwe manieren van vervoer, kun je de veiligheid en efficiëntie van leveringen in de binnenstad waarborgen.

4. Goede communicatie met alle betrokkenen

Een goede voorbereiding begint bij heldere communicatie. Zorg dat alle betrokken partijen, zoals werknemers, leveranciers en lokale overheden, op de hoogte zijn van de nieuwe regels en veiligheidsprotocollen. Zo verloopt de overgang naar emissievrij vervoer soepeler en voorkom je onverwachte problemen tijdens de uitvoering.

Samengevat

De invoering van zero-emissiezones brengt veranderingen met zich mee, maar biedt ook kansen voor duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering. Door nu al de juiste stappen te zetten, zoals het aanpassen van je wagenpark en goed communiceren met je partners, kun je als werkgever bijdragen aan een veilig en succesvol project in de binnenstad.

Is uw organisatie al klaar om de uitdaging van zero-emissie aan te gaan?