Op 1 mei is de Dag van de Arbeid. Voor de Dag van de Arbeid wordt in Nederland, België, Aruba, Curaçao en Suriname ieder jaar 1 mei aangehouden, maar in andere landen wordt soms van deze datum afgeweken.

In veel landen wordt de Dag van de Arbeid gezien als een officiële feestdag. Dit is veelal het geval in landen die een socialistische en communistische geschiedenis hebben. In deze landen wordt de dag van de Arbeid gezien als een belangrijke feestdag ter ere van de arbeidersklasse en wordt dit vaak gevierd met parades en feesten; maar soms vinden er ook demonstraties plaats. In Nederland is deze dag geen officiële feestdag, dit heeft te maken met de historische- en culturele verschillen. De invoering van de achturige werkdag ligt ten grondslag aan deze dag, want op 1 mei 1890 werd de eerste internationale Dag van de Arbeid met grote demonstraties voor deze achturige werkdag gevierd. Een jaar later werd besloten om van deze dag een jaarlijkse traditie te maken. Op de dag van de Arbeid speelt het gevoel van internationale verbondenheid een grote rol.

Ondanks dat 1 mei geen officiële feestdag is, is het een mooie aanleiding om binnen het bedrijf stil te staan bij arbeidsrechten, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. Dit alles kan goed aansluiten bij het beleid en de informatie campagne ten aanzien van psychosociale arbeidsbelasting

 

Heeft u vragen over bijvoorbeeld psychosociale arbeidsbelasting of overige vragen? Neem dan contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag.