Op 19 juni 2023 heeft de Rechtbank Overijssel uitspraak gedaan in een zaak waarbij een 47- jarige medewerker om het leven kwam bij een staalbedrijf in Kampen.

Het slachtoffer werd in januari 2022 tijdens zijn werk bedolven onder een veertien meter lang en twee ton zwaar stalen spant. Ondanks de inspanningen om hem te reanimeren, is hij in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het ongevalUit onderzoek is gebleken dat het stalen spant is omgevallen, omdat een medewerker deze had losgekoppeld van de bovenloopkraan waarin het spant hing.

Veroordeling

Het bedrijf heeft als werkgever verzuimd ervoor te zorgen dat haar werknemers, onder wie ook het slachtoffer, in een veilige omgeving en op een veilige manier hun werk konden verrichten”, aldus de Rechtbank in het vonnis. Het bedrijf had een Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E) opgesteld, maar deze was onvolledig en niet toegespitst op het werken met grote spanten en de daaraan verbonden risico’s. Naast dat de Rechtbank oordeelde dat de werkplek niet veilig was, vond de Rechtbank ook dat de werknemers onvoldoende waren voorgelicht over veiligheid en was er onvoldoende toezicht op de werkplek. Verder werden veiligheidsinstructies alleen mondeling gegeven en leefden de leidinggevenden de gegeven instructies niet na. Het bedrijf kreeg dan ook van de Rechtbank een geldboete van € 75.000 opgelegd, waarvan € 25.000 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Behalve de geldboete moet het bedrijf ook de nabestaanden van het slachtoffer een vergoeding betalen, zogenoemde affectieschade. Affectieschade is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers.

De medewerker die het spant had los gekoppeld van de bovenloopkraan, waardoor het spant kon omvallen, is eveneens veroordeeld door de Rechtbank. Hij werd veroordeeld tot het verrichten van een taakstraf van 100 uur.

Wilt u weten hoe u arbeidsongevallen kunt voorkomen? Onze adviseurs helpen u graag.