Nog even en dan staan de feestdagen weer voor de deur. Uiteraard wil iedereen op een veilige manier de kerstdagen doorkomen. Ook dit jaar heeft veiligheid tijdens de feestdagen, helaas, weer een bijzondere lading gekregen. Niet alleen voor onszelf maar vooral voor de veiligheid voor anderen mogen ook dit jaar de feestdagen gevierd worden met maximaal vier personen. Behalve dat er nagedacht moet worden met wie de feestdagen gevierd gaan worden en wat er op het kerstmenu zal gaan staan is het ook goed om na te denken over mogelijke onveilige situaties in en rondom huis en nog belangrijker, hoe deze situaties kunnen worden voorkomen.

Bijna iedereen viert de kerstdagen noodgedwongen thuis, wij zien overal meer kerstverlichting zowel binnenshuis als buiten verschijnen. Het staat ontzettend mooi in deze donkere dagen voor kerst, het is alleen verstandig om goed na te denken voordat je de kerstverlichting aansluit. Daarom een aantal tips:

  • Zorg er voor dat je alleen verlichting koopt voorzien van een keurmerk (CE-keurmerk, KEMA, Tüv of GS).
  • Kies bij voorkeur voor ledverlichting, dit is goed voor het milieu omdat het minder energie afgeeft maar bovenal geeft het minder warmte af. Dit beperkt het risico tot brand.
  • Neem verlichting die voorzien is van een transformator, op die manier wordt de netspanning van 230 volt gereduceerd tot een veiliger niveau.
  • Gebruik kerstlichtjes waar deze voor bedoeld zijn, de kerstlampjes voor buiten moeten de code IP44 hebben (vaak met een sticker aangegeven), dit betekent dat de lampjes spatwaterdicht zijn. Zorg er uiteraard voor dat de stekkers en andere elektra die je buitenshuis gebruikt waterdicht zijn.
  • Zorg bij het branden van echte kaarsen dat je altijd aanwezig bent om toezicht te houden en brand nooit kaarsen in de omgeving van brandbare materialen zoals de kerstboom of kerststukjes.

 

Voor velen een teleurstelling maar ook vuurwerk is dit jaar verboden. Ondanks dat is het toch goed te weten hoe je moet handelen als er wat mis gaat bij het afsteken van vuurwerk en er iemand gewond raakt.

  • Bij brandwonden gelijk koelen met lauw, stromend water. Ga geen kleding verwijderen die vast zit en dek brandwonden steriel af, dit kan bijvoorbeeld met huishoudfolie.
  • Bij amputatie: bel direct 1-1-2 en probeer het bloedverlies te stoppen. Dit kan door de wond hoog te houden of door druk op de wond uit te oefenen.
  • Heeft het slachtoffer moeite met ademhalen: bel direct 1-1-2. Leg diegene dan niet neer maar laat het slachtoffer zitten.

 

Wij wensen al onze relaties fijne feestdagen en een goed en vooral veilig 2022. Nog altijd zijn er veel bedrijven die onvoldoende aandacht schenken aan veiligheid. Graag denken wij in 2022 met u mee om de risico’s in uw onderneming te identificeren en beheersen.